Categories
Banking CSAT Defence English IAS MBA MPPSC MPPSC 2020 MPPSC 2021 Railways RBI SSC UPSC

English (Practice Set-08)

English (Practice Set-08)

English (Practice Set-08)

Directions (Q. Nos. 1-2) Identify incorrect spelt word

1. (a) Mysogynous
(b) Misogynous
(c) Mysoginous
(d) Misogunous

2. (a) Erroneous
(b) Eronneous
(c) Erronous
(d) Eroneous

3. Fill in the correct conjunction. Rahim always avoids quarrelling with others ……. he can keep his mind cool.
(a) so as
(b) so that
(c) so
(d) as

Directions (Q. Nos. 4-5) Out of the four alternative, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

4. The study of humans’ past and present.

(a) Primatology
(b) Humanism
(c) Anthropology
(d) Omithology

5. One who has an over exaggerated feeling of being important
(a) Narcissist
(b) Egoistic
(c) Machiavellian
(d) Pessimist

6. Choose the alternative which can be placed at underlined words to improve the sentence. Rakesh didn’t knew my address. (a) didn’t known
(b) didn’t know
(c) didn’t have
(d) No improvement

7. Choose the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase. Smell a rat
(a) Suspect something wrong
(b) Smell a burned rat
(c) Smell a rotten rat
(d) Smell something right

8. Select the one which best expresses the same sentence in Active Voice. She looks after the child
(a) The child are looked after by her.
(b) The child were looked after by her.
(c) The child is looked after by her
(d) None of the above

9. Fill in the blank. We heard that the Richards ……. their house recently.
(a) will shift
(b) are shifting
(c) had shifted
(d) have shifted

10. A Sentence has been given Direct/Indirect. Select the one which best expresses the sentence in Indirect/Direct. He said, “All the players must report in time”
(a) He said that all the players must to report in time.
(b) He said that all the players had to report in time.
(c) He said that all the players had reported in time.
(d) He said that all the players must be reported in time.

Directions (Q. Nos. 11-12) A part of the sentence is underlined. Choose the correct alternative which should be put in place of underlined part to improve the sentence..

11. Neither any of the members of the society nor the chairman were present for the annual meeting.
(a) were present at
(b) was present for
(c) have been present
(d) has been present for

12. Satish told his mother that he had been reading for six hours.
(a) since six hours
(b) from six hours
(c) till six hours
(d) No Improvement

13. Fill in the blank. I wish I ………… her to clean the room.
(a) have asking
(b) have asked
(c) asked
(d) had asked

Directions (Q. Nos. 14-18) Read the passage and answer the following questions. To those who do listen, the desert speaks of things with an emphasis quite different from that of the shore, the mountain, the valley, or the plains. Whereas these invite action and suggest limitless opportunity and exhaustless resources, the impleations and the mood of the desert are something different. For one thing, the desert is conservative, not radical. It is more likely to provide awe than to invite conquest. The heroism which it encourages is the heroism of the endurance, not that of conquest. It brings man up against his limitation, turns him in upon himself and suggests values which more indulgent regions suppross. Sometimes it induces contemplation in men who have never contemplated before. And of all the answers to the question-what is a desert good for contemplation’ is perhaps the best.

14. In order to receive the desert’s message, the beholder need to be
(a) Courageous in his reaction
(b) Conservative in his responses
(c) A good listener
(d) Sensitive to nature

15. The desert is unique among landscapes in that it encourages only.
(a) Contemplation
(b) Indolence
(c) Heroic endeavour
(d) Adventurous spirit

16. If one responds with insight to the mood of the desert, it evokes.
(a) An inclination for deep thought
(b) The possibility of unending resources
(c) The desire for heroic conquest
(d) A sense of intense revulsion

17. The writer calls the desert ‘conservative rather than “radical’ because it provides an environment that.
(a) Inspires man to explore il
(b) Offers unlimited opportunity to conquer

(c) Tests one’s endurance
(d) Makes one gloomy

18. What does the phrase “it brings man up agains his limitations”, mean?
(a) It makes man feel hopeless about his limitations
(b) It makes man aware of his limitations

(c) It compels man to fight against his limitations
(d) It persuades man to overcome his limitations

Directions (Q. Nos. 19-20) Choose the word which is in opposite meaning of the given words.

19. Genuine
(a) harmful
(b) wrong
(c) dubious
(d) spurious

20. Accelerate
(a) Check
(b) control
(c) slacken
(d) supervise

Directions (Q. Nos. 21-22) Find the error and justify your answers and choose “No error’ if you find no error.

21. On every Sunday (a)/ I play cricket (b)/ in the afternoon. (c) No error (d)

22. I (a) have been studying (b) since four hours. (c) No error (d)

Directions (Q. Nos. 23-24) Choose the correct alternative which can be placed at underlined words to improve the sentence.

23. Looking forwards to meet you in Kochi. (a) to be meeting you (b) to metting you (c) meeting with you (d) No improvement

24. He carried all his luggages to the airport (a) things (b) luggage (c) bags and boxes (d) No improvement

25. Identify incorrect spelt word.
(a) Apartheid
(b) Exhorbitant
(c) Mischievous
(d) Benefited

Answersheet

1.(b) 2.(a) 3.(b) 4.(c) 5.(c) 6.(b) 7.(c) 8.(c) 9.(c) 10.(b) 11.(b) 12.(d) 13.(d) 14.(d) 15.(a) 16.(a) 17.(c) 18.(d) 19.(d) 20.(c) 21.(a) 22.(c) 23.(b) 24.(b) 25.(b)

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s