Categories
Banking CSAT Defence English IAS MBA MPPSC MPPSC 2020 MPPSC 2021 Railways RBI SSC UPSC

English (Practice Set-04)

English (Practice Set-04)

English (Practice Set-04)

Directions (Q. Nos. 1-5) Read the passage and answer the following questions.

The best way of understanding our own civilisation is to take an ordinary sort of day in the life of an ordinary sort of man, myself for instance, and to see what he does. My home is in London. I get up in the morning when an alarm clock rings on the table by my bed. It is quite a complicated machine and works perfectly. I get into a hot bath, the water for which has been heated by gas. The gas is supplied by the Gas Board for the area in which I live; it is part of a national system. The water is supplied by the City Water Board. After bathing, I shave the water for my shave comes from a kettle which has been heated by electricity. As far as I am concerned, what happens is very simple I put a plug in the wall and put on the switch and the electricity does the rest, I use a safety razor, the blade of which made of very finely tempered steel, has been cut, together with millions of other blades, by machines, the clothes which I put on have also been spun and woven largely by steam or electrically driven machines.

1. The ‘T’ in this passage represents (a) A common man (b) A rich person (c) An automation (d) A robot

2. The ideal way of understanding a civilisation is
(a) To read its literature (b) To see how the people shave, bathe and dress (c) To assess its technological progress (d) To study the daily routine of an ordinary person

3. The complicated machine’ in the passage refers to
(a) An electric kettle (b) A safety razor (c) An alarm clock (d) Gas

4. The gas being ‘supplied by a national sys-tem’ means that
(a) It is supplied by a nationalist government (b) It is supplied only nationally and not internationally (c) It is supplied all over the country by a central agency (d) It is supplied to only those who believe in a national system

5. The kind of life experienced by the writer is representative of
(a) An advanced urban society (b) A rural society (c) A semi-urbanised society (d) A socialist society

Directions (Q. Nos. 6-7) Fill in the blanks.

6. If I had worked hard, 1 ……… very high marks in the examination.

(a) scored (b) would score (c) could score (d) would have scored

7. If the …….. a bird, she would fly.

(a) is (b) are (c) were (d) was

Directions (Q. Nos. 8-11) Find the error and justify your answers and choose ‘No error’ if you find no error.

8. Handicraft exports have an increase
(a) in the past year because of the innovative steps (b)/taken by the government (c)/No error (d).

9. The principle (a)/ introducing me to some of her (b)/ teaching staff. (c)/No error (d)

10. Tell me the name (a) of a country where every citizen is law-abiding (b) and no trouble is there. (c)/No error (d)

11. Coleridge as well as Wordsworth were (a)/ of the opinion that the opposite of poetry is (b)/ not prose but science. (c) No error (d)

Directions (Q. Nos. 12-13) A sentence has been given Direct/Indirect. Select which best expresses the same sentence in Indirect/Direct.

12. He said, “Sita, when is the next train?”

(a) He said to Sita when the next train was.

(b) He asked Sita when the next train was.

(c) He asked Sita about the next train.

(d) He asked when the next train is.

13. He said, “She had been weeping for an hour.’

(a) He says that she was weeping for an hour. (b) He said that she was weeping for an hour. (c) He said the she has been weeping for an hour. (d) He said that she had been weeping for an hour.

Directions (Q. Nos. 14-15) A part of the sentence is underlined. choose the correct alternative which should be put in place underlined part.

14. Let you and I go together.

(a) my (b) me (c) mine (d) No improvement

15. She Shankar has been demanding a lot more marks, doesn’t he?

(a) hasn’t he (b) isn’t be  (c) had he (d) No Improvement  

16. Select the one which best expresses the same sentence in the Active voice. She is calling me.

(a) I was being called by her. (b) I am being called by her. (c) I have been called by her. (d) None of the above

17. Choose the correct antonym for the given words. Abounds
(a) fails (b) lacks (c) suffices (d) shine

18. Choose the correct synonym for the given word. EFFIGY
(a) Dummy (b) Imagery (c) Reflection (d) Organ

19. Choose the correct preposition. The British enjoyed nonopoly …….. taxitiles.

(a) in (b) with (c) of (d) over

20. I cannot approve …….. her conduct.

(a) of (b) with (c) by (d) to

21. Choose the correct Conjunction. ……. I saw my father ………. I threw cigarette. (a) Scarcely did, than. (b) Hardly, than (c) Scarcely did, before (d) when, than

22. Choose the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase. Black ox (a) Nervous (b) Impossible (c) Misfortune (d) Ugly

23. Out of the four alternative, choose the one which can be substituted for the given words/sentence. Speech delivered without preparation (a) Rhetoric (b) Oration (c) Extempore (d) Maiden speech

Directions (Q. Nos. 24-25) Choose the correct spelt word.

24. (a) Luminiscent (b) Lusciousness (c) Lavatory (d) Localization

25. (a) Chrysanthemum (b) Chastisement (c) Conflagration (d) Constelation

Answersheet

1.(a) 2.(d) 3.(c) 4.(c) 5.(a) 6.(d) 7.(c) 8.(c) 9.(b) 10.(a) 11.(a) 12.(b) 13.(d) 14. (d) 15.(a) 16.(b) 17.(b) 18.(a) 19.(d) 20.(a) 21.(c) 22.(c) 23.(c) 24.(a) 25.(d)

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s