Categories
Banking CSAT Defence English IAS MBA MPPSC MPPSC 2020 MPPSC 2021 Railways RBI SSC UPSC

English (Practice Set-03)

English (Practice Set-03)

English (Practice Set-03)

Directions (Q. Nos 1-2) Find out which part of the sentence has on error and select to the appropriate option. If a sentence is free from error ‘No error’.

1. He was too tired that (a) he could not cross the street even with (b)/ the help of a porter. (c)/No error (d)

2. It is now (a) possible for customers (b)/ to handle nearly all their transactions on line (c)/ No error (d)

3. Choose the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase. At the drop of a hat (a) Without any hesitation (b) When attempt fails and it’s time to start all over (c) To further a loss with mockery (d) Judging other’s intentions too much

Directions (Q.Nos 4-5) A part of the sentence is underlined. Choose the correct alternative which should be put in place underlined part.

4. The greater the demand, higher the price. (a) the high (b) a higher (c) the higher (d) No improvement

5. The higher you climb a Himalayan peak, more cold you feel. (a) the colder (b) the most cold (c) colder (d) No improvement

Directions (Q. Nos 6-7) Choose the correctly spelt word.

6. (a) Domicillary (b) Domiciliary (c) Domiciliery (d) Domiciliarry

7. (a) Fuduciary (b) Fudiciary (c) Fiduciarry (d) Fiduciary

8. Choose the one which can be subitiuted for the given words/sentence. Constant effort to achieve something (a) Patience (b) Vigour (c) Enthusiasm (d) Perseverance

9. Choose the correct alternative. Most children remain ……. school between the ages o seven and ten. (a) in (b) under (c) at (d) inside

10. Choose the correct synonym for the given word. BASHFUL
(a) Shy (b) Extroverted (c) Courageous (d) Broadminded

11. Select the one which best expresses the same sentences in Active/Voice. Mr. Mukerjee teaches us English.

(a) English was taught us by Mr. Mukherjee
(b) we were taught English by Mr. Mukherjee
(c) we have taugh English by Mr. Mukherjee
(d) we are taught English by Mr. Mukherjee

12. Find the error and justify your answers and choose ‘No error’ if you find no error. My sister and myself
(a)/ are pleased to accept (b)/ your invitation to dinner (c)/ No error (d)

13. A Sentence has been given Direct/Indirect. Select which best expresses the same sentence in Indirect Direct. She says, “I keep at an arm’s length, all those who try to flatter me.

(a) She said that she kept at an arms lengh all those who try to flatter her.

(b) She exclaims that she keeps at an arm’s length all of them who try to flatter her.

(c) She says that she will keep at an arm’s length all those who flatter her
(d) She says that she keeps at an arm’s length all those who try to flatter her.

14. Fill in the blank. The thief explained how he …….. from the jail.

(a) escapes (b) had escaped (c) escaped (d) has escaped

15. A part of the sentence is underlined. Choose the correct alternative which should be put in place underlined part. The bank has not succeeded to recovery the bad loan despite its efforts.

(a) To recover oft (b) The recovery from (c) In recovering (d) From recovery

16. Choose the correct antonym for the given word. Timidity
(a) boldness (b) arrogance (c) self-assertion (d)self-confidence

17. Choose the correct preposition. She has not recovered fully ……… the shock.

(a) against (b) of  (c) from (d) off

18. Choose the correct conjunction. He is ……. idiot ……… fool.

a) both, and (b) both, and a (c) both an, and a (d) an, as

Directions (Q. Nos. 19-23) Read the passage and answer the following questions. The idea of evolution (Which is a gradual change) was not a new one. The Greeks had thought of it, so had Erasmus Darwin, the grandfather of charles Darwin, and also the Frenchman, Lamarck. It is one thing to have an idea; we can all guess and sometimes make a lucky guess. It is quite another thing to produce a proof of the correctness of that idea. Darwin thought he had that proof in his notebooks. He saw that all animals had to struggle to survive. Those which were best at surviving their environment passed on the good qualities which helped them to their descendants. This was called ‘the survival of the fittest’. For example, in a cold climate, those who have the warmest fur will live. Darwin believed that this necessity for an animal to deal with its environment explained the immense. Variety of creatures.

19. At the time that Darwin arrived on the scene, the idea of evolution
(a) Was an idea unheard of (b) Had already been proved beyond doubt (c) Had been thought of but not proved (d) Was not thought fit for exploration

20. According to Darwinian, the world of animals is marked by
(a) Peaceful coexistence (b) A struggle for survival (c) Indifference towards each other (d) Love and friendship

21. The expression the survival of the fittest’ means that
(a) The strong will survive while the weak will perish (b) The strong and the weak will live peacefully (c) The strong will help the weak survive (d) Both the strong and the weak will survive

22. In colder climates
(a) All animals can survive (b) No animal can survive (c) Only animals with fur can survive (d) Animals are hard to come by

23. Darwin thought that the environment
(a) Has no effect on animals (b) Has lot of effect on animals (c) Has a marginal effect on animals (d) Has an effect on man but not on animals

24. Choose the most appropriate alternative out of the four. A lengthy and aggressive speech addressed to a large assembly
(a) Hullabaloo (b) Cacophony (c) Pandemonium (b) Harangue

25. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error ‘No error.

The had often hard (a)/about the ship (b) they have to travel on. (c)/ No error (d)

Answersheet

1.(b) 2.(c) 3.(a) 4.(c) 5.(a) 6.(b) 7.(d) 8.(d) 9.(c) 10.(a) 11.(d) 12.(a) 13.(d) 14.(b) 15.(c) 16.(a) 17.(c) 18.(c) 19.(c) 20.(b) 21.(a) 22.(c) 23.(b) 24.(d) 25.(c)

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s