Categories
Banking CSAT Defence English IAS MBA MPPSC MPPSC 2020 MPPSC 2021 Railways RBI SSC UPSC

English (Practice Set-02)

English (Practice Set-02)

English (Practice Set-02)

Directions (Q. Nos 1-2) Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error ‘No error,

1. The new project is (a)/ to big for the trainee to handle (b)/on his own. (c) No error (d)

2. The manager has sent (a)/ many reminders to Mr.Rao (b)/ to repay the loan but has received not reply. (c)/ No error(d)

3. Choose the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase.

Drive home

(a) Find one’s roots (b) Emphasise (c) Refer (d) Draw

Directions (Q. Nos 4-5) A part of the sentence is underlined choose the correct alternative which should be put in place underlined part.

4. I was first to reach the college today.

(a) I was the first to reach (b) I firstly reached (c) I did reach first (d) No improvement

5. We are witnessing not triumph but the breakdown of democracy.

(a) not the triumph but breakdown (b) not the triumph but the breakdown (c) not triumph but breakdown (d) No improvement

(Q. Nos 6-7) Choose the correct spelt word, 6. (a) Accomodate (b) Acommodate (c) Accommodate (d) Accommodat

7. (a) Supersede (b) Superseed (c) Supercede (d) Supperssed

8. Choose the one which can be substituted for the given word/sentence. A place for invalids and convalescents

(a) Hermit (b) Vacuous (c) Sanatorium (d) Dormitory

9. Choose the correct alternative. The director congratulated Mr. Varma …….his success.

(a) on (b) for (c) at (d) about

10. Choose the correct synonyms for the given word.
REVOLUTIONISE
(a) Affect adversely (b) Develop gradually
(c) Illuminate completely (d) Change drastically

11. Select the one which best expresses the some sentences in active voice.
Mahmud gave me a pen.
(a) I was given a pen by Mahmud.
(b) I am given a pen by Mahmud.
(c) I had given a pen by Mahmud.
(d) A pen is given to me by Mahmud.


12. Find the error and justify your answers and choose ‘No error’ it you find no error.
The Mumbai police have found (a) the body of a man (b) who they believe to be the prme suspect in a murder case (c)/No error (d)


13. A sentence has been given Direct/ Indirect. Selected the on which best expresses the same sentence in Indirect/Direct.

You said, “My parents never liked my accepting any job but I had always wanted to stand on my own feet”.
(a) You regretted that your parents had never liked you accepting any job but you always wanted to stand on your own feet.
(b) You said that your parents never liked your accepting any job but you always wanted to stand on your own feet.
(c) You told that your parents never like you accepting any job but you always wanted to stand on your own feet.
(d) You said that my parents never liked my accepting any job but I had always wanted to stand on my own feet.

14. Fill in the blank.
They did not know where they ………. from
(a) had come
(b) have come
(c) has come
(d) come

15. A part of the sentence is underlined. Choose the correct alternative which should be put in place underline part
Global insecurity forces us to think that Goverment should not stop to spending money on arms and ammunition.
(a) should not spending
(b) shall not be stopped to spend
(c) will not stop to spend
(d) should not be stopping to spend

16. Choose the correct antonym for the given word.
Humility
(a) gentleness
(b) honesty
(c) determination
(d) pride

17. Choose the correct preposition.
I will have to dispense his services.
(a) off
(b) of
(c) at
(d) with

18. Choose the correct conjunction.
The USA has ……. a strong economy …….. a strong force.
(a) both, but
(b) not, but
(c) not only, but
(d) not only, but also

Directions (Q. Nos. 19-23) Read the passage and answer the following questions.
Mikhail Gorbechev’s ouster, though dramatic in every respect, is on no account a surprise. Both his foes and his closest friends had been warning him of it with a heightening sense of urgency for the past several months. Its consequences, however, are wholly unpredictable. The Sovite Union could well witness protracted violence on mass scale should the reformists and supporters of the republic, those who have sought varying degrees of sovereignty for themselves, choose to defy the central authority. It is possible that the country after an initial period of uncertainty, and perhaps even violence, could revert to
the pre-Perstroika system. Equally uncertain is the course of East-West relations. These are bound to deteriorate though the extent of deterioration must remain a matter of conjecture. Hailed abroad as a leader who had dared to free soviet citizens from fear, who had enabled the countries of Eastern Europe so
become democracies even as they regained their full sovereing status, who had paved the way for the reunification of Germany and who had exposed the moribund and totalitarian character of communism, he appeared, at home, to come nder fire from all sides.

19. Under Gorbachev’s term, the Soviet people were

(a) Afraid to speak  (b) Indisciplined and lazy (c) Committed to communism  (d) Not afraid to criticise

20. The relations between the Soviet Union and Western countries

(a) Are likely to remain unaffected (b) May improve considerably (c) Will definitely get worse (d) Will fluctuate

21. The post-Gorbachev era may witness
(a) A more open economy (b) Reversal of perestroika (c) Greater role for reformers (d) Sovereignty for republics

22. As a result of his policies, the countries of Eastern Europe become

(a) Democratic and truly independent (b) Authoritarian and inhuman (c) United and totalitarian (d) Democratic but with a monarchy

23. The removal of Mikhail Gorbachev from power is
(a) Vivid and shocking (b) Dramatic but expected (c) Thrilling and extraordinary (d) Strange and cruel

24. Choose the most appropriate alternative out of the four. A person who lives alone and avoids other people

(a) Chaperon (b) Recluse (c) Antisocial (d) Matron

25. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. It a sentence is free from error ‘No error.’ The trek is difficult

(a)/ but it is far worth (b)/ the endeavour. (c) /No error (d)

Answersheet

1. (b) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (d) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (a) 15. (c) 16. (d) 17. (d) 18. (d) 19. (d) 20. (c) 21. (b) 22. (a) 23. (b) 24. (b) 25. (b)

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s