Categories
Banking Banking and Insurance CSAT English IAS MBA Railways RBI SSC State PCS State PSC UPSC Various Competitive Exams

English (Practice Set-15)

In this article we will discuss English (Practice Set-15)

In this article, we will discuss English (Practice Set-15). So, let’s get started.

English (Practice Set-15)

1. Choose the proper sequence.
(a) The teacher asked the student with a frown on his face to leave the room.
(b) The teacher asked with a frown on his face the student to leave the room.
(c) With a frown on his face the teacher asked the student to Ieave the room.
(d) The teacher asked the student to leave the room with a frown on his face.

2. Choose the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase.
Call on
(a) Telephone
(b) Seek help
(c) Pay a visit
(d) Order

3. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. It a sentence is free from error choose “No crror.’
In the present guidelines, the bank is required to obtain (a) a photograph from any person (b)/who wishes to open an account. (c) No error (d)

4. Choose the correct conjunction.
He behaves —-… though he is not talented ………
(a) like him, like he
(b) like him, as him
(c) like him, as he
(d) like him, so as him

5. Seventy years………. since quit India movement took place.
(a) has passed
(b) had passed
(c) have been passed (d) have passed

Directions (Q. Nos. 6-7) A part of the sentence is underlined. Choose the correct alternative which should be put in place of underlined part.

6. He is one of those who likes to help others
(a) those persons who like to help others
(b) those who like to help the other
(c) those who like to help others
(d) No improvement

7. I and my parents live together.
(a) Me and my parents
(b) My parents and I
(c) My parents and me
(d) No improvement

Directions (Q. Nos. 8-9) Identify the correct spelt word.

8. (a) Precience
(b) Prescienc
(c) Presciensce
(d) Prescience

9. (a) Remarkable
(b) Nervousness
(c) Ambition
(d) All correct

10. A sentence has been given Direct/Indirect. Selected the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct
Ritu said to you, “You are looking very pretty.”
(a) Ritu told you that you were looking very pretty
(b) Ritu told you that I was looking very pretty.
(c) Ritu told you that she was looking very pretty.
(d) Ritu told you that you are looking very pretty.

11. Each of the following items in this section consists of a sentence, the parts of where have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. Given below each
sentence there are four sequences namely (a), (b), (c) and (d). You are required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and select the proper sequence.
It is a wonder that migratory birds
P
without ever getting lost
Q
always manage to find their
R
flying thousands of kilometers
S
The proper sequence should be
(a) PQRS
(b) SPOR
(c) SQRP
(d) PSQR

12. Choose an option for underlined part to improve the sentence.
The practice of starving the children in order to cure diarrhoca also aggravates the situation.
(a) starve children
(b) starving children
(c) starving child
(d) No improvement

Directions (Q. Nos. 13-14) Choose the correct preposition

13. Let me acquaint him ……… the topic
(a) about
(b) with
(c) to
(d) of

14. Everyone in this universe is accountable to God …….. his action.
(a) for
(b) of
(c) about
(d) against

Directions (Q. Nos. 15-16) Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

15. Sudden involuntary muscular contraction
(a) Sprian
(b) Spasm
(c) Spam
(d) Span
16. A person who thinks he is ill all the time
(a) Hypochondriac
(b) Neophyte
(c) Maniac
(d) Misanthrope

17. Fill in the blank.
I…… the job if you had paid me enough.
(a) would have done
(b) had done
(c) will do
(d) would do

18. Choose the correct antonym for the given word.
ENTAIL
(a) Involve
(b) Prohibit
(c) Exclude
(d) Feign

19. Choose the correct synonym for the given word.
COMMENSURATE
(a) Matching
(b) Commercial
(c) Commemorative
(b) Comfortable

Directions (Q. Nos. 20-21) Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, choose ‘No error.

20. There were extensive (a)/ lawn in tront (b)/ of the bungalow. (c)/ No error (d)

21. A recent survey indicates (a)/ that the number of drug addicts (b)/ grew day by day. (c) No error (d)

22. Select the one which best expresses the same sentence in Active Voice.
The nurse is giving food to the sick boy.
(a) The sick boy is giving food by the nurse.
(b) The sick boy gets food from the nurse.
(c) the sick boy is being given food by the nurse.
(d) Food is given to the sick boy by the nurse.

23. Choose the correct antonym for the given word.
ENAMOURED
(a) Very fond of
(b) Coneerned with
(c) Obsessed with
(d) Imbued with

24. Choose the correct synonym for the given word.
CALIBRE
(a) career
(b) Capacity
(c) Calmness
(d) Crowd

25. Fill in the blank.
Ten dollars.. ….too much to pay.
(a) are
(b) is
(c) could
(d) were

Answer sheet

1.(c) 2.(a) 3.(b) 4.(c) 5.(d) 6.(c) 7.(b) 8.(d) 9.(d) 10.(a) 11.(d) 12.(b) 13.(b) 14.(a) 15.(b) 16.(a) 17.(a) 18.(a) 19.(a) 20.(a) 21.(c) 22.(c) 23.(a) 24.(b) 25.(a)

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Your email address will not be published.