Categories
Banking CSAT English General Knowledge IAS MBA MPPSC MPPSC 2020 MPPSC 2021 Railways RBI SSC UPSC

English (Practice Set-11)

English (Practice Set-11)

English (Practice Set-11)

Directions (Q.Nos. 1-2) Find the error and justiiy your answer and choose ‘No error’ if you find no error.

1. He discussed (a)/murder case (b) with his juniors. (c) /No error (d)

2. When one hears of the incident (a) about the plane crash (b)/ he feels very sorry.(c) /No error (d)

3. A part of the sentence is underlined. Choose the correct alternative which should be put in place underlined part.
Can you be able to please tone down your excitement?
(a) Can you please be able to tone down your excitement?
(b) Are you able to please tone down your excitement?
(c) Can you please tone down your excitement?
(d) No improvement

4. Fill in the blank.
Everything ………. carefully checked.
(a) has been
(b) have been
(c) are being
(d) is been


Directions (Q. Nos. 5-9) In the following passage some of the words have been left. Try to understand what it is about.
Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.
It seems there was no Marin beach during the 1700’s. The …(5)… developed only after the construction….(6)… the Madresh harbour in the …(7)… century. It should be remembered …(8)… any kind of developmental activity …(9)… the coast will have an impact on the adjoining regions.

5. (a) beach
(b) coast
(c) shore
(d) sea

6. (a) with
(b) in
(c) of
(d) on

7. (a) 10th
(b) 19th
(c) 15th
(d) 6th

8. (a) that
(b) this
(c) these
(d) they

9. (a) within
(b) therein
(c) along
(d) long

10. Select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct.
He said, “They will be using my car for the trip.”
(a) He said that they would be using my car for the trip.
(b) He said that they would be using his car for the trip.
(c) He said that we will be using his car for the trip.
(d) He said that they will be using my car for the trip.

11. Choose the correct alternative in place of underline word/sentence.
If will get an opportunity, I shall attend the conference without fail.
(a) shall get
(b) got
(c) get
(d) No improvement

12. Choose the proper sequence.
(a) My sister had left for America last week.
(b) My sister has been left for America last week.
(c) My sister has left for America last week.
(d) My sister left for America last week.

13. Choose the correct preposition for underlined words.
The meeting has been put off to Friday next.
(a) put on
(b) put out
(c) put for
(d) No improvement

14. Choose the word opposite meaning of the given word.
Detained
(a) protected
(b) dismissed
(c) released
(d) deterred

Directions (Q. Nos. 15-16) Identify correct spelt word.

15. (a) Sattalite
(b) Satellite
(c) Satallite
(d) Satalight

16. (a) Dosile
(b) Docile
(c) Dusile
(d) Dosiel

17. Fill up with conjunction,
He behaves in such a way ……. his debtor.
(a) as if I am
(b) as though I was
(c) as if have been
(d) as if I were

18.Out of the four alternative, choose the one which can be substituted for the given words/sentence:
One who collects postage stamps
(a) Philanthropist
(b) Numismatıst
(c) Philatelist
(d) Curator

19. Choose the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase.
To end in smoke
(a) To fail
(b) To create smoke
(c) To end
(d) To emit smoke

20. Select the one which best expresses the same sentence in Active Voice.
I can help you.
(a) You could be helped by me.
(b) You can be helped by me.
(C) You can be help by me.
(d) You could be help by me.

21. Choose the correct alternative in place of underlined word/sentence to improve the sentence.
The court was forced to respect the profundity the learned judge’s knowledge.
(a) probity
(b) proximity
(c)prodigality
(d) No improvement

22. Each of the following items in this section consists of a sentence, the parts of where have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S, Given below each (a), (b), (c) and (d). Your required to re-arrange the jumbled parts of the sentence and select the proper sequence.
As a maestro appeared to be enjoying every bit of it
P
and followed every composition the
Q
thunderous applause from
R
an appreciative audience preceded
S
Which one of the following sequences is correct?

(a) PQSR
(b) RSQP
(c) PSOR
(d) RQSP

23. Find the error and justify your answers and choose “Noerror’ if you find no error.
Arranging such a large amount (a) of funds now will bea problem way banks are usually not open (b)/ so early in the morning. (c)/No error (d)

24. Choose the correct synonym for the given word.
ESCHEWS
(a) Faces
(b) Avoids
(d) Bestows
(e) Ridicules
(c) Accepts

25. Fill in the blank it to complete sentence.
Whenever you ……… in town, call me.
(a) is
(b) were
(c) am
(d) are

1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (a) 5. (a) 6. (c) 7. (b) 8. (a) 9. (b) 10. (b) 11. (c) 12. (d) 13. (a) 14. (b) 15. (b) 16. (b) 17. (d) 18. (c) 19. (a) 20. (b) 21 (d) 22. (b) 23. (d). 24. (b) 25. (c)

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s