Categories
Medicine NEET 2021 NEET PG Physiotherapy SV NIRTART MPT ENTRANCE EXAM

10 MCQs on Medicine (Part-III)

In this article we will solve 10 MCQs on Medicine (Part-III)

In this article, we will solve 10 MCQs on Medicine (Part-III). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. The antibiotic of choice in acute epiglottitis pending culture sensitivity report is:
A. Erythromycin
B. Rolitetracycline
C. Doxycycline
D. Ampicillin
Ans: (D) Ampicillin

2. An ENT Surgeon suspects Reinke’s edema in a patient. It is:
A. Edema of the uvula
B. Edema of the free margin of the vocal cord
C. Edema of the ventricular band
D. Cyst of the ventricle of the larynx
Ans: (B) Edema of the free margin of the vocal cord

3. “The specific quality of voice” in a patient with gross adenoid hypertrophy is described as:
A. Hoarse
B. Rhinolalia clausa
C. Rhinolalia aperta
D. Hot potato voice
Ans: (B) Rhinolalia clausa

4. In classical Meniere’s disease which one of the following is true:
A. Carhart’s notch is characteristic feature in pure tine audiogram
B. Schwartz’s sign is seen on tympanic membrane
C. Low frequency sensorineural deafness is often seen in audiogram
D. Decompression of fallopian canal is treatment of choice
Ans: (C) Low frequency sensorineural deafness is often seen in audiogram

5. EBV is an important viral pathogen implicated in a variety of diseases. Epstein-Barr virus is known to cause:
A. Infectious mononucleosis
B. Nasopharyngeal carcinoma
C. Burkitt’s lymphoma
D. Laryngeal papillomatosis
Ans: (B) Nasopharyngeal carcinoma

6. A new procedure named transcolonoscopy is a surgical procedure to visualize:
A. Superior mediastinum
B. Pterygopalatine fossa
C. Infratemporal fossa
D. Parapharyngeal space
Ans: (D) Parapharyngeal space

7. The nasopharyngeal angiofibroma is characterized by the following, except:
A. Equal sex incidence
B. Profuse bleeding
C. Surgery is the treatment of choice
D. Most commonly arises from basisphenoids
Ans: (A) Equal sex incidence

8. For an ENT postgraduate it is very important to know theoretically that in middle meatus, the following openings are present, except:
A. Maxillary antrum
B. Nasolacrimal duct
C. Accessory opening of antrum of highmore
D. Frontal sinus
Ans: (B) Nasolacrimal duct

9. An ENT Surgeon uses the term Schwartz sign frequently. It is seen in:
A. Otosclerosis
B. Meniere’s disease
C. Glomus tumor
D. Glomus Jugulare
Ans: (A) Otosclerosis

10. All are features of tympanic membrane rupture except:
A. Tinnitus
B. Vertigo
C. Conductive deafness
D. Fullness in ear
Ans: (C) Conductive deafness

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s