Categories
Banking Banking and Insurance CSAT English IAS MBA MPPSC Railways RBI SSC State PCS State PSC UPSC Various Competitive Exams

English (Practice Set-16)

In this article we will discuss English (Practice Set-16)

In this article, we will discuss English (Practice Set-16). So, let’s get started.

1. Choose the proper sequence

(a) The important lessons are following

(b) The important lessons are as following.

(c) The important lessons are as follows.

(d) The important lessons are as follow,

2. Choose the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase

At a Snail’s pace

(a) Quietly

(b) Quickly

(c) Continuously

(d) Slowly

3. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. It a sentence is free from error “No error’.

A number of flu cases is decreasing slowly, (a) thanks to the (b)/timely government efforts. (C) No error (d)

Directions (Q. Nos. 4-5) Choose the correct conjunctions

to complete the sentence.

4. Madhu doesn’t know during flood

(a) where she went

(b) where was she to

(c) where that she was to

(d) where that she weni

5. …….. she has gone mad was she lost her young son.

(a) The reason why, as

(b) so, as

(c) As, so

(d) The reason why, that

Directions (Q. Nos. 6-7) A part of the sentence is underlined. Choose the correct alternative which should be put in place underlined part.

6. We insist on you leaving the meeting immediately,

(a) you to leave

(b) your leaving

(c) you leave

(d) no improvement

7. Members usually meet in one another’s homes.

(a) amother’s

(b) each another’s

(c) every other’s

(d) No improvement

8. Identify the correctly spelt word.

(a) Commemmorate

(b) Commemorate

(c) Comemmorate

(d) Comemorate

9. Identify the incorrectly spelt word.

(a) Demarkation

(b) Dandruff

(c) Detonation

(d) Deliquescence

10. A sentence has been given Direct/lndirect. Select the one which best expresses the Same sentence Indirect/ Direct.

He said to me, “Please be kind and help me.”

(a) He requested to me to help him kindly.

(b) He told me to kindly help him.

(c) He requested me to be kind to help him.

(d) He requested me to be kind and help him.

11. Each of the following items in this section consists of a sentence, the parts of where have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and S. Given below each sentence there are four sequences namely (a), (b), (C) and (d). You are requried to re-arange the jumbled parts of the sentence and select the proper sequence.

So, now India can lose out at first base because it’s too busy chasing an

P

ephemeral dream either put aside its hopes of getting the veto power and 

Q

first concentrate on ensuring that 

R

the Security Council is enlarged or

S

Which one of the following sequences is correct?

(a) QPSR

(b) SRQP

(c) QRSP

(d) SPQR

12. Choose the option for underlined part to improve the sentence.

She could not help but laugh.

(a) but laughing

(b) laughter

(c) laughing

(d) No improvement

13. Choose the correct preposition.

He ……..to listen to my argeuments and walked away.

(a) denied

(b) disliked

(c) prevented

(d) refuse

14. After the marathon, some of the competitors felt completely ………

(a) cut up

(b) done in

(c) done out

(d) run out

Directions

(Q. Nos. 15-16))  Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

15. The study of word origins

(a) Etymology

(b) Anthology

(c) Bibliography

(d) Cryptology

16. Occurring after one’s death

(a) Posthumous

(b) Postaxial

(c) Postpartum

(d) Posterior

17. Fill in the blank

If you litter you ……..have to pay fine.

(a) will have

(b) would have

(c) will had

(d) would had

18. Choose the correct antonym for the given words.

PERNICIOUS

(a) Filthy

(b) Foul

(c) Continuous

(d) Injurious

19. Choose the incorrect synonyms for the given word.

COPIOUS

(a) Vast

(b) Identical

(c) Plentiful

(d) Messy

Directions (Q. Nos. 20-21) Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, choose ‘No error’.

20. A unique feature of a mobile phone (a)/ is that it enables seamless telephone calls even (b)/ when the user are moving around wide areas. (c) No error (d)

21.The officer has (a)/given orders to his (b) soldiers yesterday. (c) No error (d)

22. Select the one which best expreses the same sentence in Active Voice.
You might have given this information earlier.
(a) This information might have been given earlier.
(b) This information could have ben given earlier.
(c) This information was given much earlier.
(d) This information might be given by you earlier.

23. Choose the correct antonym for the given words.
RATIONAL
(a) Tidy
(b) Agreeable
(c) Laudable
(d) logical

24. Choose the correct synonym for the given word.
APPOSITE
(a) Appropriate
(b) Opposite
(c) Further
(d) Soft

25. Fill in the blank.
There were no buses yesterday because of the strike, and so I ……… walk to college.
(a) should
(b) have to
(c) had to
(d) will have to


Answer sheet
1.(c) 2.(b ) 3.(c) 4.(a) 5.(d) 6.(b)7.(d) 8.(b) 9.(a) 10.(d) 11.(c) 12.(c) 13. (c) 14.(b) 15.(a) 16. (a) 17.(a) 18.(d).19.(c) 20.(c) 21.(b) 22.(a) 23.(d) 24.(a) 25.(c)

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Your email address will not be published.