English (Practice Set-14)

In this article we will discuss English (Practice Set-14)

In this article, we will discuss English (Practice Set-14). So, let’s get started.

English (Practice Set-14)

Directions (Q. Nos. 1-3) In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.
1. INORDINATE
(a) Extraordinary
(b) Inanimate
(c) Subordinate
(d) Excessive

2. BALMY
(a) Fruitful
(b) Tempestuous
(c) Soothing
(d) Modest

3. SIMULATE
(a) Presume
(b) Warn
(c) Imitate
(d) Take

Directions (Q. Nos. 4-6) In cach of the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.
4. MINION
(a) Master
(b) Quorum
(c) Majority
(d) Host

5. GOBLIN
(a) Angel
(b) Hermit
(c) Traveller
(d) Pilot

6. ALIENATE
(a) Gather
(b) Identify
(c) Assemble
(d) Unite

Directions (Q. Nos. 7-8) In each of the following questions, choose the most suitable ‘one word for the given expression.

7. Equal in rank, merit or quality
(a) Chum
(b) Contem
(c) Peer
(d) Colleague

8. Person who gives written testimony for use in a law court
(a) Deponent
(b) Appellant
(c) Withness
(d) Litigant

Directions (Q. Nos. 9-13) Read the following passage carefully and answer the questions given below.

There was a marked difference of quality between the personages who haunted the near bridge of brick and the personages who haunted the far one of stone. Those of lowest character preferred the former, adjoining the town; they did not mind the glare of the pubbic eye. They had been of no account during their successes; and though they might feel dispirited, they had no sense of shame in their ruin. Instead of sighing at their
adversaries they spat, and instead of saying the iron had entered into their souls they said they were down on their luck. The miserables who would pause on the remoter bridge were of a politer stamp-persons who did not know how to get rid of the weary time. The eyes of this species were mostly directed over the parapet upon the running water below. While one on the townward bridge did not mind who saw him so, and kept his back to the parapet to survey the passer-by, one on this never faced the road, never turned his head at coming foot-steps, but, sensitive to his own condition, watched the current whenever a stranger approached, as if some strange fish interested him, though every finned thing had been poached out of the river years before.

9. The two bridges were known
(a) For being haunted places
(b) For their similar design
(c) For attracting dejected people to them
(d) For being equi-distant from town

10. People belonging to the lower strata, in their moments of distress
(a) Visited the brick-made bridge
(b) Remembered their days of glory
(c) Felt ashamed of their failures
(d) Dressed shabbily to earn sympathy

11. The bridge of stone was frequented by
(a) Those fond of fishing
(b) The sophisticated but luckless
(c) All the sections of society
(d) None of the above

12. The attitude of the lowly and genteel towards strangers was
(a) Entirely different
(b) Virtually the same
(c) Virulently hostile
(d) Completely indifferent

13. In this passage, the author is trying to
(a) Explain the difference between the construction of two bridges.
(b) Describe the way different sections of like to dress
(c) Explain the variety of ways in which strangers can be treated
(d) Describe how people of different classes behaved when unhappy

Directions (Q. Nos. 14-15) Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

14. The reward is a ………..of her service to mankind.
(a) Momento
(b) Memorial
(c) Recognition
(d) Witness

15. They have …… …..up the deficit.
(a) Covered
(b) Filled
(c) Made
(d) Pulled

Directions (Q.No. 16-20) In each of the following sentences, find out which part of the sentence has an error. The error may be idiomatic. If there is no mistake, the answer is ‘No error’.

16. One of the drawbacks (a) of modern education are (b)/ that it does not encourage original thinking. (c)/ No error (d)

17. I enquired of him (a)/ why he is so negligent (b)/ in his studies. (c)/ No error (d)

18. There is no doubt (a)/ that the majority of workers (b)/ is in favour of the proposal. (c)/ No error (d)

19. He laid unconscious for half an hour (a)/ until he was seen (b)/ by a passing motorist. (c) No error (d)

20. None of my friends (a)/ are applying (b)/ for this job. (c)/ No error (d)

Directions (Q. Nos. 21-23) In each questions, a part of sentence is printed in italics. Below each sentence, some phrases are given which can substitute the italicised part of the sentence. Find out the phrase which can correctly substitute that part of the sentence. If the sentence is correct as it is, the answer is ‘No improvement’.

21. Ravi has got many friends because he has got much money.
(a) enough money
(b) a lot of money
(c) bags of money
(d) No improvement

22. You must try making him to understand.
(a) make him understand
(b) to making him understand

(c) to make him understand
(d) No improvement

23. He has cooked that meal so often he can do it with his eyes closed.
(a) mind blank
(b) cyes covered
(c) hands full
(d) No improvement

Directions (Q. Nos. 24-25) Each of the following idioms is followed by some alternatives. Choose the one which best expresses its meaning.

24. To show one’s teeth
(a) To ridicule
(b) To face difficulties
(c) To adopt a threatening attitude
(d) To be humble

25. To pour oil in troubled water
(a) To foment trouble
(b) To add to the trouble
(c) To instigate
(d) To calm a quarrel with soothing words

Answer sheet

1.(d) 2.(c) 3.(c) 4.(a) 5.(a) 6.(b) 7.(d) 8.(a) 9.(c) 10.(b) 11.(d) 12.(a) 13.(d) 14.(c) 15.(c) 16.(b) 17.(b). 18.(c) 19.(a) 20.(b) 21.(b). 22.(c) 23.(d) 24.(c). 25.(d)

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Your email address will not be published.