Categories
SV NIRTART MPT ENTRANCE EXAM

10 MCQs on Dermatology (Part-II)

In this article we will solve 10 MCQs on Dermatology (Part-II)

In this article, we will solve 10 MCQs on Dermatology (Part-II). So, let’s get started.

Questions and Answers

1. Post-infection neuralgia not responding to conventional drugs is seen in:
A. Herpes zoster
B. Dermatitis herpetiformis
C. Herpes simplex
D. Scabies
Ans: (A) Herpes zoster

2. All are features of tuberculoid leprosy except:
A. There is heavy infiltration of the dermis by mononuclear leukocytes
B. Langerhans’ cells are absent within the dermal infiltrate
C. Acid-fast staining of sections reveals an occasional bacillus or bacillary remenants within macrophages
D. BT lesions are similar except that acid-fast bacilli are more readily seen
Ans: (B) Langerhans’ cells are absent within the dermal infiltrate

3. Hyperkeratosis horn cysts and pseudo-horn cysts are characteristic features of:
A. Sebaceous cysts
B. Seborrheic keratosis
C. Pyogenic granuloma
D. Seborrheic dermatitis
Ans: (B) Seborrheic keratosis

4. Tumors presenting as pearly papules, often containing prominent, dilated subepidermal blood vessels are:
A. BCC
B. Marjolins ulcer
C. Pyogenic granuloma
D. Seborrheic dermatitis
Ans: (A) BCC

5. Subepidermal, nonacantholytic blister with pathological features of early lesions showing a perivascular infiltrate of lymphocytes and variable numbers of
eosinophils, and associated basal cell layer vacuolization is seen in:
A. Psoriasis
B. Lichen planus
C. Pemphigoid
D. Pityriasis
Ans: (C) Pemphigoid

6. ‘Coral red’ fluorescence on Wood’s lamp is seen in:
A. Erythrasma
B. Erysipelas
C. Pityriasis versicolor
D. Tinea corporis
Ans: (A) Erythrasma

7. Form of skin tuberculosis include all except:
A. Lupus vulgaris
B. Scrofuloderma
C. Erythema nodosum
D. Erythema annulare
Ans: (D) Erythema annulare

8. Lepromin test is strongly positive in:
A. LT (Lepromatous leprosy)
B. TB (Tuberculoid type)
C. BL (Borderline lepromatous)
D. BB (Borderline tuberculoid)
Ans: (B) TB (Tuberculoid type)

9. Ollendorf’s sign is seen in:
A. Primary syphilis
B. Secondary syphilis
C. Latent syphilis
D. Neurosyphilis
Ans: (B) Secondary syphilis

10. Imiquimod used in treatment of anogenital warts acts mainly as:
A. Antifungal
B. Antiviral
C. Immunostimulator
D. Keratolytic
Ans: (C) Immunostimulator

By competitiveworld27

Competitive World is your online guide for competitive exam preparation

Leave a Reply

Your email address will not be published.